Hopeaa Osmo Savolan kipparoimalle KPS:n venekunnalle


Osmo Savolan kipparoima venekunta otti sunnuntaina hopeaa A-veneiden luokkamestaruuskisassa 2017.  Oskun miehistössä purjehtivat KPS:n Patricia Broas ja Heikki Kuokka sekä vahvistuksena kisat järjestäneen seuran, SPS:n Hannu Sarvanne. S/Y Kismetin edelle pääsi vain huomattavasti kevyempi A-vene Bellona, joka voitti Helsingin eteläpuolella järjestetyn kevyttuulisen ja aurinkoisen kisan ylivoimaisesti.

Oskun kipparoima ja Tapio Saavalaisen omistama S/Y Kismet purjenumerolla FIN 7 on Jarl Lindblomin suomalaiseen konstruktioluokkaan A suunnittelema ja Heinlahden Veistämön vuonna 1939 rakentama 11-metrinen mahonkinen kilpavene, jossa on myös luokkasäännön vaatimat kajuutta ja makuutilat. Tyypillinen A-vene muistuttaa muodoltaan 6mR-luokan veneitä, mutta on III metrisäännön kuutosiin verrattuna noin 40 cm lyhyempi ja 30 cm leveämpi sekä noin 1000 kg kevyempi ja sen purjepinta-ala on suunnilleen 10 neliömetriä kuutosia pienempi. A-veneiden painot vaihtelevat suuresti välillä 2500-3600kg. Kevyet veneet hyötyvät keveissä tuulissa ja raskaat veneet ovat taas sopivampia kovaan tuulee. Kismet on A-veneistä painavin.