KPS-INFO

Jo 131 vuotta aktiivista toimintaa veneilijöiden hyväksi

Värikäs historia

Kotkan Pursiseura – Kotka Segelsällskap on Kotkan kaupungin vanhin urheiluseura. Seuramme syntyhetkeksi lasketaan itäisen Suomenlahden purjehdusurheilua edistämään tarkoitetun Kotka Segelföreningin perustaminen vuonna 1888. Olihan Venäjän keisari “armossaan” antanut luvan perustaa autonomiseen Suomeen purjehdusyhdistyksiä.

Perustamista seuranneena vuonna 1989 kotkalaiset ja haminalaiset purjehtijat yhdistyivät Fredrikshamn – Kotka Segelföreningin suojissa. Vain vuosikymmen myöhemmin 1899 molempien kaupunkien purjehtijat erkanivat sovussa tästä emoseurasta itsenäisiksi yhdistyksiksi. Kotkalaiset edistivät purjehdusurheilua Kotka Segelsällskap nimisenä kunnes suomalaisten jäsenten lisäännyttyä seura sai vuonna 1926 nykyisen nimensä Kotkan Pursiseura – Kotka Segelsällskap. Moottoriveneily tuli seuran ohjelmaan toisen maailmansodan jälkeen.

Veneilyä ja ympäristösuojelua

Seuramme tarkoituksena on edistää jäsentensä veneily- ja veneurheilumahdollisuuksia, toimia vene- ja merituntemuksen, veneilytaitojen ja veneilyturvallisuuden kehittämiseksi sekä edistää merellistä ympäristösuojelua.

Kotkan Pursiseura on siis veneilyn monialaseura: toimintakuvioihimme kuuluu sekä purjehdus että moottoriveneily. Molemmilla veneilymuodoilla on aktiiviset jaostonsa, jotka järjestävät monipuolista toimintaa. Seuraamme kuluu tällä hetkellä n. 700 jäsentä ja venerekisterissämme  on 160 purje- ja 120 moottorivenettä. Seuramme oli Suomen Purjehtijaliiton perustajajäseniä. Veneilyliittojen yhdistyttyä vuonna 2010 Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ksi  (SPV)  kaikki veneilijät toimivat nykyisin saman keskusjärjestön alaisuudessa.

Purjehdus – elinikäinen harrastus

Purjehdus on monipuolinen, virkistävä ja luonnonläheinen urheilu- ja liikuntamuoto vauvasta vaariin. Se sopii perheille, porukoille ja yksinpurjehtijoille. Purjehdusjaostomme järjestää koulutusta, kilpailuja ja yhteisiä matkapurjehdusretkiä.

Alkukesällä pidetään aikuisille ja nuorisolle kevytvenekurssi kolmen hengen purjehdittavilla Lightning- ja kahden hengen purjehdittavilla Vikla-veneillä. Kurssin jälkeen harjoittelua jatketaan joka tiistai klo 17-20 avoimissa harjoituksissa. Omaa venettä ei siis tarvitse omistaa säännöllisen purjehdusharrastuksen aloittamiseksi.

Moottoriveneily

Niille, jotka viihtyvät vesillä moottorivoimin, on seuramme oikea osoite. Aktiivinen moottorivenejaostomme järjestää koulutusta, harjoituksia, kilpailuja ja retkiä. Kilpailuista tunnetuimmat ovat kansainväliset offshore-kisat Ruotsinsalmen Ajot. Yhdessä RaceWKND!-promootio-organisaation kanssa järjestämme myös ratamoottoriveneiden Kalarannan Ajot. Kaudella 2019 Kalarannan Ajoissa ajetaan GT30-luokan maailmanmestaruudesta kerrasta poikki -periaatteella; Formula 4 -luokassa ajetaan MM-osakilpailu; SJ10- ja GT15-luokissa puolestaan SM-osakilpailut. Kaikki kilpailut järjestetään Kansainvälisen Moottoriveneliiton (UIM) alaisuudessa.

Nuoret mukana

Purjehduksen voi aloittaa jo varhain. Lapsille ja nuorille on omat, seuramme omistamat optimisti-, Zoom8- ja Laser-jollat sekä SJ10-luokan ratamoottorivene. Laser-jollalla voivat myös aikuiset purjehtia. Junioritoimintamme on monipuolista ja kehittävää ja tapahtuu yhteistoiminnassa vanhempien kanssa. Optimistijollista aloittaen voi kilpapurjehduksessa edetä aina olympiatasolle saakka.

Moottoriveneiden ratakilpailut soveltuvat myös mainiosti lapsille ja nuorille. KPS:n nuorimmat ratamoottorivenekilpailijat ovat 8-vuotiaita ja kilpailevat Suomen mestaruudesta 9,9-hevosvoimaisilla vakioperämoottoreilla kansallisessa 8-12 -vuotiaiden SJ10-luokassa. Kilpailemisen voi aloittaa sinä vuonna, kun täyttää 8 vuotta. Luonteva jatko on sitten 10–16 vuotiaiden kansallinen GT15 -luokka ja 14-vuotiaana voi mitalien jahtaamista jatkaa kansainvälisessä GT-30 luokassa. Tästä eteenpäin on tie auki vaikka Sami Seliön ja Filip Romsin jalanjäljissä aina maailmanmaineeseen, nopeusveneilyn Formula 1 -kuninkuusluokkaan.

Viihtyisä toimintaympäristö

Sapokan rannalla sijaitseva Meriniemi on Kotkan Pursiseuran koti. Arvokkaassa Purjehduspaviljongissa ovat seuratilat ja Ravintola Meriniemi, jossa on yhteensä noin 600 ravintolapaikkaa kolmessa kerroksessa sekä toimivat kokoustilat.

Meriniemen rannassa on suojainen kotisatamamme. Seura ylläpitää myös Kotkan kaupungin virallista, 58-paikkaista vierasvenesatamaa saunoineen. Satama valittiin veneilijöiden toimesta Vuoden Vierassatamaksi vuonna 2010. Vierassatamatoiminta on ulkoistettu Marina Cafe Laiturille, jonka viihtyisät tilat ovat Meriniemen pihapiirissä. Marina Cafe Laituri huolehtii myös talvella avantouinnin järjestelyistä saunatilojen yhteydessä. Satamatoiminnoissamme olemme painottaneet ympäristöasioita ja niinpä meillä on ollut jo vuosia kansainvälinen Sinilipputunnus, joka kesällä 2010 vaihtui satamatunnusten uudelleen organisoinnissa Roope-lipuksi.

Kiintoisat purjehdusvedet aukeavat heti Sapokan aallonmurtajan takana. Itäisen Suomenlahden Saaristossa löytyy lukuisia yöpymiskelpoisia luonnonsatamia ja Haapasaaren saaristoon kuuluvassa Pitkäluodossa on seuramme saaritukikohta. Siellä on seuramme jäsenille turvallinen satama laitureineen ja poijuineen sekä Itämeren paras sauna.

Aktiivinen seuratoiminta

Veneilyharrastuksen ohella seuratoimintamme on vilkasta. Koulutusta, retkiä, talkoita ja juhlia on ympäri vuoden. Mukaan voi liittyä helposti täyttämällä kotisivuilta tai Marina Cafe Laiturista ja Ravintola Meriniemestä löytyvän kaavakkeen. Hallitus käsittelee anomukset kerran kuukaudessa. Oma vene ei ole välttämättömyys, sillä seuratoimintamme tarjoa monenlaisia aktiviteettejä. Ja vesille pääsee myös porukassamme. Tällainen tilaisuus tarjoutuu mm. torstai-iltaisin, jolloin parikymmentä venettä starttaa Meriniemestä Veleiro Cupin merkeissä jokaviikkoiseen purjehduskilpailuun. Gastipaikkoja on aina tarjolla, tule rantaan torstaina klo 17:00.

Tervetuloa vesille!