Matkaveneilyä itäisellä Suomenlahdella


Hiljattain ilmestyneessä seuramme vuosikirjassa (2018) on Veijo Parviaisen tarina Vesistömatkailun kehittämisestä itäisellä Suomenlahdella. Hänen kertomuksensa johdattaa meidät ajassa yli kahdenkymmenen vuoden taakse ja sieltä  pikkuhiljaa hivuttautuen kohti nykyaikaa. Tässä ote kertomuksen alusta.

Matkaveneily on ollut hyvin suosittu harrastus Suomessa kautta aikojen. Viron rannikot vapautuivat veneilylle vasta Viron toisen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1991. Tallinna ja Vergi tulivat suomalaisille nopeasti tutuiksi. Pikkuhiljaa muutkin, ennen niin tuntemattomat pienvenesatamat ja niihin liittyvät mahdollisuudet alkoivat kehittyä Viron rannikolla. 
Nykyinen, kolme vuotta kestävä EU-rahoitteinen hanke ”30 Miles” on myös avannut osaltaan tuota peliä. Hankkeessa on tarkoitus saada perheveneilijöillekin turvallinen, ympäri koko Suomenlahden kiertävä, turvalliset satamat sisältävä reitti.  Kotkan Pursiseura avasi tuonkin 10 eri sataman reitin eskaaderillaan 8 veneen voimin kaudella 2017. Nyt se on mahdollista Suomen ja Viron välillä kaikille, jotka etsivät satamaverkostoa, jossa päivämatkaksi riittäisi perheveneilijöillekin sopiva 30 mailia.
Venäjällä matkaveneilyn alku on ollut vielä hitaampaa kuin Virossa, ja myös monin verroin vaikeampaa, koska veneitä ei käytännössä ollut käytettäviksi lainkaan. Vuonna 2002 alkaneessa ensimmäisessä Suomi-Venäjä -vesistömatkailun yhteistyöprojektissa oli selvitys ”millaisia ongelmia ulkomaisilla huviveneilijöillä on matkallaan Suomesta Venäjälle”. Tavoitteena oli saada konkreettista näyttöä ongelmiin, joihin voidaan sitten jatkossa pureutua. Tämä selvitysvaihe kesti vuoden. Vuonna 2004 olimme Kronstadtissa veneinemme kutsuvieraina kaupungin 300-vuotisjuhlissa. Samana kesänä vuonna 2004 onnistuimme erityisjärjestelyin toteuttamaan eskaaderin Laatokalle: Konevitsa, Valamon luostarisaari, Sortavala, Käkisalmi. Täytyy muistaa, että silloin Venäjän sisävedet olivat vielä suljettuja ulkomaalaisilta veneilijöiltä. Nämä vedet avautuivat vasta yhdeksän vuotta myöhemmin. Pietarin alueelle olemme nyt viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana järjestäneet eskaaderin jo 17 kertaa.

Pietarin merifestivaali 2017:

Tarinassa viitatut linkit:

Filmi Murmansk-Tromssa:    https://www.youtube.com/watch?v=xzwxLN6DK04
Filmi Viipuri – Pietari:   https://www.youtube.com/watch?v=6E2kJmwK19Q&feature=youtu.be
Kronstadtin avaus:    https://www.epressi.com/tiedotteet/matkailu/kronstadtin-avaukseen-kotkalaisedustus.html
Fennoscandia ympäri:  http://taurus.urlit.fi/
Ohjeet venäjälle:    http://spv.fi/wp-content/uploads/2017/01/VIIPURI-JA-PIETARI-_WEB-1.pdf