Aloittajalle

Purjehdusharrastus on hauskinta ja helpointa aloittaa alkeiskurssilta, johon on koottu kattava paketti perusasioita eikä itsenäistä toimintaa vielä oleteta. Kotkan Pursiseura järjestää 1-2 alkeiskurssia vuosittain koulujen päättymisen aikoihin touko-kesäkuun vaihteessa. Purjehduskurssin pituus on tyypillisesti n. 12-16h.

Alkeiskurssin jälkeen on mahdollista jatkaa harrastusta kerran viikossa samana vuonna aloittaneille järjestettävissä harjoituksissa. Nämä harjoitukset alkavat heti alkeiskurssin päätyttyä ja jatkuvat pitkälle syksyyn kelien ja valon mukaan.

Kotkan pursiseuran purjehduskurssi perustuu Suomen Purjehdus ja Veneilyn valtakunnalliseen lasten purjehduskoulu -konseptiin.

ALKEISKURSSI

Kurssilla opetellaan valmentajien ja ohjaajien opastuksella mm. seuraavia asioita:

• Oikeat varusteet
  • Jollan osat ja niiden kiinnitys ja irroitus. Alkeiskurssilla jollana on Optari.
  • Jollassa toimiminen ja liikkuminen
  • Jollan ohjaaminen peräsimellä
  • Laiturista lähtö ja palaaminen ensin meloen
  • Myötä- ja vastakäännökset
  • Tärkeimmät solmut

Alkeiskurssilla edetään vaiheittain. Varusteisiin ja veneisiin tutustutaan ensin maissa mm simulaattorin avulla. Ryhmässä on paljon lapsia, joista toiset tarvitsevat enemmän harjoitusta kuin toiset.

Alkeiskurssilla hyödynnetään aluksi Sapokan aallonmurtajien sisäpuolella olevaa merialuetta. Jollia on helppo seurata veneaseman luota. Myöhemmin voi seurata Kuusisen tien varresta aallonmurtajien ulkopuolella tapahtuvaa opetusta.

PURJEHTIJAN VARUSTEET

Purjehtivalla lapsella on hyvä olla seuraava varustus mukana harjoituksissa:

• Jolla- tai veneilyliivit. Kaulukseton versio. Paukkuliivit ei käy.
  • Lämmin vaatekerta sään mukaan. Kevätkesällä voi varautua 10-20C kylmemmälle kelille kuin kotipihalla.
  • Vaihtovaatteet, käsittäen kaikki vaatteet, myös kengät.
  • Juomapullo, ehkä pienet eväät jos harjoitus kestää 4h.
  • Pyyhe ja uikkari

Lisäksi on hyvä huomioida:

• Aurinkorasvan tarve 2-4h harjoituksessa merellä suorassa auringon paisteessa vailla varjopaikkaa.
  • Aurinkolasit ja mahdollinen kelluke/niskanaru
  • Hanskat. Veneen narut voi käydä aikaa myöten käsille.
  • Varusteiden tuulenpitävyys ja notkeus jollassa liikkumiseen

Erityisesti touko-kesäkuussa meren rannalla ja etenkin vesillä on selvästi kylmempää kuin kotipihalla. Jollassa harvemmin säilyy aivan kuivana. Joskus jolla saattaa jopa kaatua ja varusteet kastuvat läpimäriksi.

Seuralla on tarjota lainaksi jollaliivejä etenkin alkeiskurssilaisille ennen kuin ehtii omat hankkimaan.

Esimerkki hyvistä jollakäyttöön suunnitelluista pelastusliiveistä.

VANHEMPIEN JA HUOLTAJIEN ROOLI

Jotta ohjaajat voivat keskittyä kouluttamiseen, rantaan tarvitaan harjoitusten ajaksi tyypillisesti yksi vastuuvanhempi ottamaan koppia poikkeustilanteista. Näitä voivat olla esimerkiksi:

• Meressä uitetun lapsen suihkuttaminen/saunottaminen lämpimäksi.
  • Märkäpuvun kanssa vessareisuun pyrkivän lapsen auttaminen.
  • Auttaminen jollalaiturilla.
  • Avun hälyttäminen.